Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Επιτέλους, κάποιος μας μαθαίνει ιστορία!

Αξίζουν πολλά, πάρα πολλά, συγχαρητήρια στον ΣΚΑΪ και στους συντελεστές του ντοκιμαντέρ 1821, το οποίο ήρθε -στην ουσία- να καλύψει το κενό που μας άφησε το σχολείο.
Όλοι μας όταν υπήρξαμε μαθητές διδαχθήκαμε την ιστορία της ηρωικής Επανάστασης με δάφνες και (φωτο)στέφανα. Μόνο που δεν ήταν ακριβώς έτσι. Από το παραμύθι του κρυφού σχολειού και το μύθο της Αγίας Λαύρας και της 25ης Μαρτίου, που θεωρείται- κακώς- ως έναρξη του Αγώνα ως και την αγιοποίηση των προγόνων μας.
Για να μην παρεξηγηθω: στους αγωνιστές του 1821 χρωστάμε τα πάντα. Σε αυτούς οφείλουμε την ελευθερία μας και φυσικά έχουμε χρέος να τους τιμάμε. Και όχι μόνο εκείνους που πολέμησαν αλλά και εκείνους που δεν το έκαναν εντούτοις πλήρωσαν βαρύ τίμημα στο πλαίσιο της σκληρής, βίαιης και αιματηρής αντίδρασης των Τούρκων. Για παράδειγμα, στους άμαχους που σφαγιάστηκαν στην Τουρκία ή στην κεντρική Ελλάδα ή στις γυναίκες και στα παιδιά, τα οποία πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα κλπ. Όλους τους τιμούμε.
Όμως, οι αγωνιστές της ελευθερίας της Ελλάδας δεν υπήρξαν άγιοι. Ήταν άνθρωποι, είχαν και αυτοί τα πάθη τους. Έκαναν και αυτοί σφαγές. Λογικό, ειδικά για εκείνη την εποχή; «Λογικό», αν αναλογιστούμε και τα 400 χρόνια σκλαβιάς. Γίνεται πόλεμος χωρίς αγριότητες; Δεν γίνεται. Σύμφωνοι, αλλά να το λέμε. Να μάθουμε την αλήθεια. Ότι, δηλαδή, συνέβησαν πράγματα που δεν έπρεπε να συμβούν και από τη δική μας πλευρά: βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν άμαχοι, ξεκληρίστηκαν ανυπεράσπιστοι τουρκικοί πληθυσμοί στην Πελοπόννησο, στην Τρίπολη επί τρεις ημέρες έρρεε αίμα αμάχων, έγινε πλιάτσικο από τον Κολοκοτρώνη, η Μπουμπουλίνα φυγάδευσε γυναίκες Μωαμεθανών από τη Μοναμβασιά έναντι αδράς αμοιβής κλπ.
Στην ιστορία πρέπει να αναζητούμε την αλήθεια και μόνο. Όχι να την κρύβουμε για να «γυαλίσουμε» την Επανάσταση (στη συγκεκριμένη περίπτωση) και να ζούμε με μύθους, που μας μαθαίνουν στο σχολείο.
Και ένα ακόμη μπράβο στους συντελεστές του ντοικιμαντέρ, που αποφάσισαν να το κάνουν γνωρίζοντας ότι θα βρουν απέναντί τους τους γνωστούς «πατριώτες», οι οποίοι με τις υστερικές κραυγές τους επιμένουν στην παραποίηση των ιστορικών γεγονότων. Και μόνο το γεγονός ότι η η καλογυρισμένη αυτή σειρά προκαλεί αντιδράσεις είναι καλό. Σημαίνει ότι προκαλεί. Μακάρι να μας οδηγήσει -όλους- σε ένα γόνιμο διάλογο για όσα συνέβησαν τότε.

15 σχόλια:

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Αμα σε πάρει πρέφα ο Alexandros Makedon, μαύρο φίδι που σ' έφαγε (και όχι άδικα, εδώ που τα λέμε).

Μ' αρέσει, πάντως, ο τρόπος με τον οποίο αποδέχεσαι ως 100% αληθινά όσα λέει το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, ενώ αντικρούεις όσα μάθαμε στο σχολείο μόνο και μόνο επειδή σου φαίνονται "πατριωτικά" κ.λπ.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Επίσης:

http://www.youtube.com/watch?v=PcMfKlsPWjA&feature=player_embedded

Anna είπε...

Τι δουλειά είχαν τουρκικοί πληθυσμοί στην Πελοπόννησο ? Μήπως ήταν απλοί τουρίστες με αγνές προθέσεις? Αχ πάλι αυτοί οι κακοί Ελληνες...

Πιγκουίνος είπε...

Άννα, οι Έλληνες ήταν παντού και πάντα καλοί!
Οι τουρκικοί πληθυσμοί ζούσαν σε εδάφη, που τότε ήταν -επί 400 χρόνια- τουρκικά. Αυτή ήταν η πραγματικότητα, έτσι ήταν δυστυχώς η κατάσταση. Από την άλλη, πολλοί Έλληνες ζούσαν στη Μικρά Ασία (υποθέτω δεν θα ρωτήσεις τι δουλειά είχαν αυτοί εκεί).
Το να δολοφονούνται άμαχοι είναι ανεπίτρεπτο όποια και αν είναι τα θύματα, όποιοι και αν είναι οι θύτες. Βέβαια, τότε οι αγριότητες ήταν κάτι συνηθισμένο με τη διαφορά ότι τέτοια πράγματα, κάναμε κι εμείς όχι μόνο οι Τούρκοι.
Η ιστορία είναι μία και πρέπει να τη μαθαίνουμε σωστά, όχι όπως μας συμφέρει.
Επί τη ευκαιρία, ο Μ. Αλέξανδρος τι δουλειά είχε στο Σαγγάριο;

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Γιατί αλλάζεις θέμα; ΟΚ, ίδιος ήταν και ο Μέγας Αλέξανδρος με τους Τούρκους, αλλά αποτελεί αυτό επιχείρημα για να στηρίξεις το ότι οι Ελληνες έκαναν εγκλήματα το 1821; Κάτσε να φωνάξω τον Alexandros Makedon...

Πιγκουίνος είπε...

Η παρατήρηση για τον Μ.Α. είναι μία αραδούλα στο τέλος. Όλα τα παραπάνω δεν τα είδες;

EgoEtsiToVlepo είπε...

Ποιος είναι αυτός που θα γράψει ιστορικές αλήθειες Πιγκουίνε?
Ποιος θα είναι τόσο αμερόληπτος ?
Άλλα ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αυτός ο “κάποιος” θα βρεθεί,
Οι μισοί θα τον πουν ανθέλληνα και οι άλλοι μισοί επικίνδυνο εθνικιστή!
Ανάλογα το τι θα γράψει.
Αλλά να σε ρωτήσω κάτι τώρα?
Ποιος ηταν αυτός που είχε πει πως "η ιστορία ανήκει σε αυτόν που τη γράφει"?

Chris είπε...

Πιγκουίνε μου, αυτό για τη "γέννηση ενός έθνους" το οποίο στα εξώφυλλα των βιβλίων έγινε "γέννηση έθνους-κράτους", μου φάνηκε κάπως! Τι λες κι εσύ;
http://2.bp.blogspot.com/_6biayjkihHI/TQyiFy8cHeI/AAAAAAAAF0w/K3N01PmILTA/s1600/919+%25CE%2597+%25CE%2593%25CE%5B%2595%25CE%259D%25CE%259D%25CE%2597%25CE%25A3%25CE%20%20%2597+1821+A.JPG

Ανώνυμος είπε...

Πιγκουίνε, Θα πω κάτι απλό.

Στο ντοκυμαντέρ που σου αρέσει λέει ότι δεν είχαμε εθνική συνείδηση και ότι ο αγώνας έγινε δεν ξέρω και εγώ γιατί.

Και σε ρωτάω. Αν είναι έτσι, πως εξηγείς αυτό που αναφέρει για τον Ιερό Λόχο; Αυτά τα Ελληνόπουλα που άφησαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και ήρθαν στρατιωτικά ανεκπαίδευτοι για να πεθάνουν, γιατί ήρθαν; Για ποια ιδέα έδωσαν τη ζωή τους;

dont remain silent είπε...

Οι Οθωμανοί υποδούλωσαν την πατρίδα μας, όχι το αντίθετο..Ο αγώνας των Ελλήνων ήταν ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ..Κανείς δε μπορεί να τους κατηγορήσει στην απόφαση τους να αποτινάξουν έναν ΒΑΡΒΑΡΟΤΑΤΟ λαό, που δε σεβάστηκε τίποτα..Διαβάστε τις μαρτυρίες στους βίους των Αγίων μας και θα λάβετε μία εικόνα..Λέτε να ψεύδονται;;;;..ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ..Το Σκάϊ,εμπαίζει και υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων..Περισσότερο, είχε ως στόχο τη δημιουργία θέματος και διαφήμισης του καναλιού παρά την καταγραφή ιστορικών γεγονότων.

Πιγκουίνος είπε...

EgoEtsiToVlepo, έχεις δίκιο στον προβληματισμό σου. Αλλά αυτό που εμείς μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, είναι να ψαχνόμαστε και να μην καταπίνουμε όσα μας σερβίρουν. Γιατί αυτοί δεν νοιάζονται για την ιστορία αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να παρουσιάσουν αγιογραφία της Ελλάδας.

Πιγκουίνος είπε...

Chris, ίσως θεωρούν ότι από τότε υπάρχουμε ως ενωμένο -και φυσικά ελεύθερο- ελληνικό έθνος. Γιατί πριν από το 1821, πάμε στο στο Βυζάντιο κλπ.
Μη σου λέω ψέματα, δεν τα πάω και πολύ καλά με αυτά τα περί συνέχειας της φυλής κλπ.
Υποθέτω, πάντως, πως κάπως έτσι το εννοούν.

Πιγκουίνος είπε...

Ανώνυμε, νομίζω ότι αυτό που υποστηρίζει το ντοκιμαντέρ είναι πως η Επανάσταση έγινε ΚΑΙ λόγω της εθνικής συνείδησης. Θεωρεί ότι υπήρχαν και άλλοι λόγοι, έτσι δεν είναι;
Ο προβληματισμός σου περί Ιερού Λόχου φαίνεται να έχει βάση αλλά εκτός από τα παιδιά που αναφέρεις και θυσιάστηκαν για τον Αγώνα, υπήρξαν π.χ. και πολλοί ξένοι που ήρθαν επειδή τους συγκίνησε η Εξέγερση. Αυτοί δεν ήταν Έλληνες.
Επίσης, συνδετικό στοιχείο της μεγάλης πλειοψηφίας των επαναστατών και όσων τους βοήθησαν ήταν π.χ. και η χριστιανική πίστη, που δεν μπορεί να θεωρηθεί εθνικό στοιχείο.

Πιγκουίνος είπε...

acheloidahellenic, ποιος κατηγορεί τους επαναστάτες για τον Αγώνα τους. Ήταν, πράγματι, απελευθερωτικός.
Γιατί, όμως, θεωρείς ότι υποτιμά τη νοημοσύνη μας μία έρευνα που σκαλίζει την ιστορία; Παρουσιάζει, με στοιχεία, τα πράγματα όπως έγιναν και όχι όπως θα θέλαμε να έχουν γίνει. Η ιστορία πρέπει να διδάσκεται σωστά και όχι «γυαλισμένη» για να αρέσει. Φαντάζομαι πως αν το κανάλι θα ήθελε να διαφημιστεί, θα έβρισκε κάποιο άλλο θέμα, που να μη του δημιουργήσει ζημιά γιατί τώρα πολλοί το βρίζουν. Δεν είναι λογικό;

Αδωνις Γ. είπε...

Δεν είναι εθνικό στοιχείο η χριστιανική πίστη; Ρε, αν έρθω από κει......