Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πώς είναι να σώζεις 241 ζωές;

Μία είδηση που δεν βρίσκεται ψηλά στις εφημερίδες, στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, έχει να κάνει με το ναυάγιο ξύλινου σκάφους το Σάββατο έξω από την Κέρκυρα, το οποίο μετέφερε μετανάστες από το Αφγανιστάν, μάλλον στην Ιταλία.
Οι περισσότεροι από τους περίπου 270 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό, στάθηκαν τυχεροί καθώς τους περισυνέλεξε το πλοίο «Momentum scan» με σημαία Ολλανδίας, το οποίο έτυχε να είναι κοντά.

Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στον Πιγκούινο είναι ότι ο καπετάνιος του πλοίου και το πλήρωμά του κατάφεραν, παλεύοντας με τη θάλασσα, να σώσουν μέσα στη νύχτα και με άνεμο επτά μπορόφ, 241 ανθρώπους έχοντας μόλις ελάχιστα λεπτά στη διάθεσή τους. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι αλλά όπως και να το κάνουμε, αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες! Σίγουρα, ο καπετάνιος και το πλήρωμά του αξίζουν κάθε αναγνώριση και πολλά μπράβο!
Αυτό που δεν προκάλεσε εντύπωση στον Πιγκουίνο είναι πως επειδή η συγκεκριμένη ιστορία δεν «πουλάει» κι επειδή οι ζωές που σώθηκαν θεωρούνται -από κάποιους- ζωές «ανθρώπων ενός κατώτερου Θεού», όλο αυτό το θέμα πέρασε στα ψιλά και δεν άγγιξε την πλειοψηφία του κοινού. Ενός κοινού που αυτές τις ημέρες ασχολείται περισσότερο με το αν έχει αλλάξει ή όχι ο... ζωδιακός κύκλος...
Ελάχιστοι φαίνεται να αναρωτιούνται πώς είναι να σώζεις 241 ανθρώπους από του Χάρου τα δόντια και να κατανοούν τη σπουδαιότητα μίας θαμένης είδησης...

1 σχόλιο:

dont remain silent είπε...

Το είδα στις ειδήσεις, αλλά δε θυμάμαι το κανάλι. Νομίζω στο Νετ. Ο Ολλανδός καπετάνιος δήλωσε πανευτυχής για τη σωτηρία των ανθρώπων, λίγα λεπτά πριν βυθιστεί το σκάφος τους. Ο Τούρκος καπετάνιος των λαθρομεταναστών συνελήφθει. Δεν ξέρω αν η μετανάστευση σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα βοηθήσει τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους.Ίσως αν βελτιώνονταν οι συνθήκες ζωής τους στις πατρίδες τους, είχαν περισσότερη τύχη. Ο ΟΗΕ ή άλλοι οργανισμοί, οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών όφειλαν να βοηθήσουν. Κάποιοι έχουν συμφέρον και εξυπηρετούνται από όλη αυτή τη χαοτική κατάσταση.