Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Η Σρεμπρένιτσα της ντροπής (και της ελληνικής)

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται δεκαπέντε χρόνια από τη σφαγή 8.000 αμάχων στην πόλη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, που θεωρείται η μεγαλύτερη φρικαλεότητα στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Θύτες υπήρξαν οι Σέρβοι, οι οποίοι είχαν κατακτήσει την πόλη και στο πλαίσιο επιχείρησης εθνοκάθαρσης, δεν δίστασαν να σκοτώσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, των οποίων οι ομαδικοί τάφοι ακόμη και σήμερα ανακαλύπτονται.
Πολύ μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΟΗΕ, που είχε κηρύξει ασφαλή περιοχή την πόλη για τους πρόσφυγες. Οι ελάχιστοι Ολλανδοί κυανόκρανοι δεν την υπερασπίστηκαν στην επίθεση των Σέρβων και φυσικά φέρουν ευθύνη για τη γενοκτονία. Μετά τη διεξαγωγή ερευνών που απέδειξε τα μοιραία λάθη των Ολλανδών, η κυβέρνηση της χώρας παραιτήθηκε.
Στη Σρεμπρένιτσα βρέθηκαν εκείνες τις ημέρες και ορισμένοι Έλληνες, που δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανένας την ιδεολογία τους. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι πήραν μέρος στις θηριωδίες αλλά την εποχή εκείνη η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ τους παρουσίαζε ως ήρωες που μάχονταν δίπλα στους αδερφούς Σέρβους για το... μεγαλείο της Ελλάδας και της ορθοδοξίας. Οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης παρουσιάζαν στους Έλληνες καλούς τους Σέρβους και κακούς όλους τους άλλους. Άλλωστε, μόνο στην Ελλάδα μπορούσαν να έρθουν επίσκεψη άνθρωποι σαν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ή τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και να τυγχάνουν θερμής υποδοχής.
Σύμφωνα με αναφορά του Ολλανδικού Ινστιτούτου Πολεμικής Τεκμηρίωσης (NIOD), στην επιχείρηση πήραν μέρος δώδεκα Έλληνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έπεσε η Σρεμπρένιτσα, αυτοί ύψωσαν την ελληνική σημαία στη ρημαγμένη πόλη και με τον τρόπο αυτόν την ντρόπιασαν. Την ύψωσαν σε μία ορθόδοξη εκκλησία, δίπλα σε μία σέρβικη, μία του... Βυζαντίου και μία με τον... ήλιο της Βεργίνας.
Δύο από τους... ήρωες, οι Τρύφωνας Βασιλειάδης και Δημήτρης Ζαβιτσάνος έδωσαν συνέντευξη στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» στις 13 Νοεμβρίου 2004. Μερικά αποσπάσματα από τα όσα -με υπερηφάνεια- δήλωσαν: «Νιώθαμε ικανοποίηση όταν τους σκοτώναμε», «όταν σκοτώναμε μουσουλμάνους, υπήρχαν στιγμές που το γιορτάζαμε για να απομακρύνουμε την ένταση της μάχης», «αφήναμε σε δεκατρία λεπτά τριακόσιους νεκρούς» και πολλά άλλα.
Μάλιστα, αναφέρουν ότι τους... ευλογούσε και χριστιανός ιερέας. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε να διερευνηθεί ο ρόλος των Ελλήνων αλλά φυσικά αυτό δεν συνέβη ποτέ...Πάντως, τιμήθηκαν από τον αιμοδιψή Κάρατζιτς, ο οποίος τους υποδέχθηκε τον Μάιο του 2006 στο Προεδρικό Μέγαρο του Πάλε και τους απένειμε το μετάλλιο του «λευκού αγγέλου» ή «λευκού αετού», κάτι τέτοιο τέλος πάντων, αναγνωρίζοντας την... ανδρεία τους στο πεδίο της μάχης.
ΥΓ. Φυσικά, στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά σάιτ και μπλογκ «πατριωτών» που υπερασπίζονται τους φονιάδες, Έλληνες και Σέρβους...

7 σχόλια:

VAD είπε...

Και βέβαια βρεθηκαν εκει και Ελληναράδες,μάλιστα ειχαν και την ελληνική σημαια στις επωμίδες,μου το αφηγήθηκε Ελληνας αξιωματικός της αποστολής του ΟΗΕ,που τους ξήλωνε τις σημαιες απ'τις επωμίδες,ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει όπως μου είπε,δεν μπορούσε να τους συλλάβει σε ξένο εδαφος για προσβολή της πατρίδας...

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Προ ημερών, έτυχε να συναντήσω έναν Βόσνιο Μουσουλμάνο, που μόλις άκουσε ότι είμαι Ελληνίδα, προσπαθούσε να μου πει ότι είναι Σέρβος. Όταν του είπα "¨μα αγαπώ τους Μουσουλμάνους!" μου απάντησε με παράπονο "λές ψέματα, οι Ελληνες δεν αγαπάτε τους Μουσουλμάνους". Μέχρι σήμερα δεν μπορώ να ξεχάσω αυτή την παραπονεμένη φράση του. Το τραγικό είναι ότι πέρα των θερμοκέφαλων εθνικιστών, η βοήθεια προς τους Σέρβους σε όλη την εγκληματική τους δραστηριότητα στην Βοσνία, δινόταν από την ίδια την ελληνική πολιτεία.

χειροτεχνηματα λενα είπε...

φανταζομαι οτι θα τα δειχνουν με περιφανεια τα αθλια μεταλλια τους για τα κατορθωματα τους......αντι να ντρεπονται.

Θερινός αγροφύλαξ είπε...

Οι «Ράμπο μέιντ ιν Γκρις» εκκολάφθηκαν μέσα σ' ένα κλίμα που είχε καλλιεργηθεί τότε υπέρ των... αδερφών μας, με τον τότε ΥΠΕΞ (του ΠΑΣΟΚ), τον τότε πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνοσεβικής Φιλίας (βουλευτή του ΠΑΣΟΚ)και διάφορους άλλους (όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ) που έτρεχαν στο Πάλε και έβγαζαν -καμαρωτοί καμαρωτοί- φωτογραφίες με τον Κάρατζιτς. Από κοντά και η Εκκλησία...
Αδύνατον, πάντως, να τους δέχτηκε και να τους τίμησε ο Κάρατζιτς στο Πάλε το 2006, όπως γράφεις.

Πιγκουίνος είπε...

Ναι, το σωστό είναι 1995.
Τώρα σχετικά με το ότι για τη Σρεμπρένιτσα φταίει το ΠΑΣΟΚ, είναι τουλάχιστον υπερβολή.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα η εκάστοτε κυβέρνηση δρα με βάση τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί στον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να λέμε τα πράγματα όχι όπως είναι αλλά όπως θα θέλαμε να είναο. Και έτσι δρούμε.
Υπήρχε, φυσικά, ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και ακόμη υπάρχει γιατί κανένας δεν έχει μπει στον κόπο να ψάξει για τους δικούς μας φονιάδες.

Ανώνυμος είπε...

Gia toys mousoulmanous foniades psaksate i rixnane ekoini triandafyla kai oi alloi xeirovomvides. Den leo oti kala kanane alla gia ta kefalia ton Koudron pou kratagane stin Tourkia oi Mousoulmanoi den eida idia antidrasi. Gia auto ftasate tin Ellada edo pou tin ftasate. Min thixtoun oi Mousoulmanoi kai oi meionotites alla na travoun ta pandina oi Ellines. Aisxos

Πιγκουίνος είπε...

Αναφέρεις ότι οι Έλληνες τραβούν τα πάνδεινα και αναφέρεις ως παράδειγμα τα κομμένα κεφάλια των... Κούρδων!
Οι θηριωδίες, από όποιους κι αν γίνονται, είναι καταδικαστέες. Το επιχείρημα ότι εμείς κάναμε αλλά έκαναν και οι άλλοι, είναι γελοίο.
Και οι μουσουλμάνοι φονιάδες και οι χριστιανοί φονιάδες, πρέπει να τιμωρούνται σκληρά, δεν υπάρχει κανενός είδους διαχωρισμός.
Όταν, τέλος, λες ότι «φτάσατε την Ελλάδα εδώ που τη φτάσατε», σε ποιους αναφέρεσαι;
ΥΓ. Ως γνήσιος Έλληνας και ένθερμος υπερασπιστής των δικαίων τους αλλά και της πατρίδας δεν θα έπρεπε να γράφεις στα ελληνικά;