Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Κληρικοί του Ισλάμ ζητούν ν' απαγορευτούν ποδόσφαιρο, σινεμά γιατί αποσπούν τους νέους απ' τις παραδόσεις!

Οργάνωση ισλαμιστών κληρικών από τη βορειοανατολική Κένυα επιχειρεί διά της βίας να απαγορεύσει τις δημόσιες προβολές αγώνων ποδοσφαίρου και κινηματογραφικών ταινιών γιατί, όπως ισχυρίζονται οι επικεφαλής της, αποσπούν τους νεαρούς μουσουλμάνους από τις ισλαμικές παραδόσεις.
Η οργάνωση, που εδρεύει στην πόλη Μαντέρα, στα σύνορα με τη Σομαλία, ανέφερε ότι πιέζει τις τοπικές αρχές να στηρίξουν την απαγόρευση αλλά όποτε μπορεί, παίρνει η ίδια την κατάσταση στα χέρια της: «Αν πάμε σε κάποιο μέρος όπου παίζονται ταινίες ή προβάλλεται ποδόσφαιρο, απλώς τα παίρνουμε όλα, σπάμε τους σκληρούς δίσκους και αποζημιώνουμε τους ιδιοκτήτες. Το έχουμε πετύχει σε δέκα μέρη», είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Σεΐχ Νταούντ Σεΐχ Μαχμούντ. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να καταστρέψουμε εντελώς όλους τους κινηματογράφους που προβάλλουν ταινίες και ποδόσφαιρο σε αυτήν την περιοχή», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ότι τέτοιες απαγορεύσεις δεν μπορούν να επιβληθούν. «Η χώρα μας είναι λαϊκή και οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν εντός νομίμων πλαισίων, κάτι που περιλαμβάνει και το να παρακολουθούν ποδόσφαιρο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλφρεντ Μουτούα.
Η περιοχή της Σομαλίας που συνορεύει με την Κένυα ελέγχεται, σε μεγάλο βαθμό, από την οργάνωση αλ Σαμπάαμπ η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και θέλει να επιβάλει μια αυστηρή μορφή του ισλαμικού νόμου (σαρία), απαγορεύοντας τη μουσική στο ραδιόφωνο και τα κουδούνια στα σχολεία. Η κενυατική οργάνωση πάντως αρνείται κάθε σχέση της με την αλ Σαμπάαμπ.
Ο Μαχμούντ είπε ότι εκφράζονται ανησυχίες πως οι τηλεοπτικές προβολές σε μπαρ και καφετέριες περισπούν τους νέους της περιοχής: «Αντιληφθήκαμε ότι τα παιδιά μας περνούν ολόκληρες νύχτες σ' αυτά τα παραπλανητικά μέρη. Αυτό αντίκειται στην ισλαμική θρησκεία μας», υποστήριξε.
(Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: