Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Κείμενο του Νίκου Δήμου, για προβληματισμό...

Το κείμενο που ακολουθεί, είναι του Νίκου Δήμου από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της εβδομάδας που έφυγε. Προσφέρεται, όπως και όλα σχεδόν τα άρθρα του συγγραφέα, για προβληματισμό. Γενικά, στην Ελλάδα τον αποφεύγουμε αλλά καλός είναι πού και πού...
«Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι οικονομικό. Είναι πολιτισμικό. Σχεδόν διακόσια χρόνια τώρα η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει Δυτική χώρα –στην κοινωνία, την οργάνωση, τη νοοτροπία, την οικονομία, τη διανόηση– αλλά δεν το καταφέρνει (και, ενδόμυχα, είναι σαν να μην το θέλει). Δεν νιώθει ότι ανήκει στην Ευρώπη. Ακόμα μιλάει γι αυτή σαν να ήταν άλλη ήπειρος (σπούδασε στην Ευρώπη – ήρθε από την Ευρώπη).
Δεν έζησε Αναγέννηση, Μεταρρύθμιση, Διαφωτισμό. Δεν απέκτησε αστική τάξη, κώδικα ηθικής και κοινωνικής συμπεριφοράς, κοινωνία πολιτών.
Εμμανουήλ Ροΐδης 1877: «…τα μεν πάτρια ήθη απηρνήθημεν, του δε διανοητικού βίου των εθνών της Δύσεως δεν μετέχομεν εισέτι».
Δεν μετέχομεν εισέτι –ούτε του κοινωνικού, ούτε του οικονομικού βίου. Ζούμε άναρχα και παρασιτικά, σαν να ήμασταν Αρματολοί και Κλέφτες που προσκυνάνε και ταυτόχρονα ληστεύουνε το ντοβλέτι.
Αυτό που μας ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλώς να περιμαζέψουμε τα ελλείμματα και να νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά. Ζητάει (καλώς ή κακώς) να γίνουμε Ευρωπαίοι. Όχι μόνο στην εμφάνιση και την εξωτερική συμπεριφορά, αλλά και στη νοοτροπία, τους κώδικες και τη στάση ζωής.
Δύσκολο…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: