Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

6/2: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής

Περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια υπόκεινται σε κλειτοριδεκτομή και τίθενται σε κίνδυνο εξαιτίας αυτής της πρακτικής.
Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από την UNICEF και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό με αφορμή τη Διεθνή ημέρα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, στις 6 Φεβρουαρίου.

Στην κοινή ανακοίνωσή που εξέδωσαν η UNICEF και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, πραγματοποιούν κάλεσμα ώστε να τερματιστεί αυτή η βλαβερή πρακτική μέσα σε μία γενιά, καθώς ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των γυναικών αλλά και συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως σημειώνεται, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μείωση της αποτρόπαιης πρακτικής κυρίως λόγω της άρνησης από τις ίδιες της οικογένειες, ωστόσο υπολογίζεται πως 120 με 140 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί τις συνέπειες της βλαβερής και επικίνδυνης αυτής πρακτικής και 3 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να τίθενται σε κίνδυνο εξαιτίας της κάθε χρόνο.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μία πρακτική που συντηρείται από κοινωνικές αντιλήψεις, όπως ότι τα κορίτσια και οι οικογένειές τους θα αντιμετωπίσουν ντροπή, κοινωνική περιθωριοποίηση και θα έχουν χειρότερες προοπτικές γάμου αν την εγκαταλείψουν.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι εκστρατείες- πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτή τη πρακτική έχουν επιφέρει κάποια αποτελέσματα και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Για παράδειγμα σε περιοχές, όπου οι ίδιες οι κοινότητες επέλεξαν να προβούν σε δημόσιες διακηρύξεις κατά της πρακτικής, όπως στη Σενεγάλη, σημειώθηκε μείωση μέχρι και 65%.
(Πηγή: tvxs.gr)
Με το θέμα αυτής της βάρβαρης πρακτικής, που απαντάται
κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής και δηλώνει την υποταγή της γυναίκας στο μελλοντικό σύζυγο, έχει ασχοληθεί και ο «Εξάντας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: