Μετά το τέλος παράστασης, στην οποία είχε τον ρόλο της Εκάβης (έμελλε να είναι ο τελευταίος της, δεν πρόλαβε να παίξει τη Μήδεια που τόσο ήθελε), ο Άγγελος Σικελιανός τη φίλησε στο μέτωπο και στα χέρια και της είπε: «Τώρα δεν έχει πια άλλη κορυφή να ανέβεις πιο ψηλά».
Η Ελένη Παπαδάκη, άγνωστη στους περισσότερους, υπήρξε ίσως η κορυφαία ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου, όπως προκύπτει από μαρτυρίες όσων είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν στη σκηνή. Είναι χαρακτηριστικό πως η Μαρίκα Κοτοπούλη την είδε δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες ως Αντιγόνη. Η Κατίνα Παξινού φρόντισε να την πολεμήσει παρασκηνιακά –έχοντας ισχυρούς συμμάχους- ώστε να κρατήσει για εκείνη τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Εθνικό Θέατρο. «Δεν φαντάζεσαι πόσο “καλλιεργημένο” είναι το έδαφος από την Κατίνα για την Κατίνα», είχε γράψει σε φίλη της.
Το άστρο της έσβησε σαν σήμερα, το 1944. Λίγο μετά την απελευθέρωση, ηθοποιοί που τη φθονούσαν πρωτοστάτησαν στη διαγραφή της από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Την κατηγόρησαν για «φιλογερμανική στάση» στην Κατοχή (παρότι αποδεδειγμένα είχε σώσει 32 ανθρώπους από το εκτελεστικό απόσπασμα) έπειτα από «δίκη», ανοίγοντας –ουσιαστικά- τον δρόμο για την εκτέλεσή της από... λαϊκούς αγωνιστικές. Οι τελευταίοι την καταδίκασαν σε θάνατο μετά από ανάκριση πέντε λεπτών.
Σε αντίθεση με τους λεβέντες που τη σκότωσαν (αμέσως μετά από μία 20χρονη, έγκυο επτά μηνών, κόρη του διοικητή της ΟΥΛΕΝ), η Παπαδάκη τοποθετήθηκε –λανθασμένα- στη «λάθος πλευρά» της Ιστορίας. Για αυτό σήμερα δεν υπάρχουν θέατρα, οδοί, πλατείες κλπ. με το όνομά της. Αν ήταν αλλιώς, θα είχε περισσότερα και από τη Μελίνα. Και δικαίως.
* Έχει ενδιαφέρον ποια ιερά τέρατα του θεάτρου, σπουδαίοι και καταξιωμένοι –πράγματι- ηθοποιοί, τη διέγραψαν από το σωματείο. Ποιοι αποτελούσαν το προεδρείο εκείνης της «εξεταστικής επιτροπής». Αξίζει το ψάξιμο. Δείτε και την ωριαία παράσταση «Για την Ελένη», θα παίζει ως τις 5 Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου