Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων: Γράψε για τα δικαιώματα: 2 εκατομμύρια γράμματα, tweet και sms, μπορούν να αλλάξουν ζωές

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων, μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας, κινητοποιεί για 11η συνεχή χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με στόχο να αλλάξει, με γράμματα αλληλεγγύης και θεσμικής πίεσης, τις ζωές ατόμων των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο.
Από τις 6 έως τις 17 Δεκεμβρίου άνθρωποι από περισσότερες από 80 χώρες, από την Αλγερία ως τη Σλοβενία και από το Χονγκ Κονγκ ως το Μαρόκο, θα υπερασπιστούν, με τα γράμματα και τις υπογραφές τους, τα ανθρώπινα δικαιώματα 12 ατόμων και κοινοτήτων. Τα γράμματα  θα απευθύνονται, είτε στα ίδια τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, προκειμένου να τους δώσουν δύναμη και ελπίδα, είτε στις κυβερνήσεις των χωρών τους, καλώντας τις να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους.
Η Διεθνής Αμνηστία προσδοκεί ότι κατά τη διάρκεια του φετινού Μαραθωνίου θα αποσταλούν περισσότερα από 2 εκατομμύρια γράμματα, φαξ, email, tweet και sms.
«Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων είναι μια σημαντική στιγμή, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας: αναλαμβάνουμε δράση για άλλους ανθρώπους, δείχνοντας αλληλεγγύη σε όσους υψώνουν με θάρρος το ανάστημά τους απέναντι στην τυραννία», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχει και φέτος στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων και καλεί όλες και όλους να στηρίξουν με το γράμμα τους ή την υπογραφή τους:
  • Τρεις ρώσους ακτιβιστές, τους Vladimir Gheorgievich Akimenkov , Artiom Victorovich Saviolov και Mikhail Aleksandrovich Kosenko, οι οποίοι φυλακίστηκαν μετά από ειρηνικές διαμαρτυρίες στην πλατεία Bolotnya, με την κατηγορία για «συμμετοχή σε μαζικές εξεγέρσεις». Διαβάστε περισσότερα: http://bit.ly/18HX42V
  • Τον τυνήσιο μπλόγκερ, Jabeur Mejri, ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη το 2012 για «επίθεση σε ιερές αξίες» και «υπονόμευση δημοσίων ηθών», επειδή δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο τις απόψεις του περί θρησκείας. Διαβάστε περισσότερα: http://bit.ly/1f2ybhf
  • Την ακτιβίστρια από την Καμπότζη, Yorm Bopha, η οποία αντιμετωπίζει κατασκευασμένες κατηγορίες, που σχετίζονται με τον ακτιβισμό της για το δικαίωμα στη στέγη της κοινότητάς της, στη λίμνη Boeung Kak. Διαβάστε περισσότερα: http://bit.ly/1bMrdOC
  • Τον τούρκο οδηγό, Hakan Yaman, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια​ από την τουρκική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων φέτος και έχασε την όρασή του από το ένα μάτι. Διαβάστε περισσότερα: http://bit.ly/18pAiXL
  • Τα Μέλη της Επιτροπής Συγγενών Κρατουμένων και Εξαφανισμένων (COFADEH) από την Ονδούρα, μιας ΜΚΟ αφοσιωμένης στη διερεύνηση εξαφανίσεων και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και δέχονται απειλές και επιθέσεις. Διαβάστε περισσότερα: http://bit.ly/1d4×4vD
Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση παγκόσμιας αλληλεγγύης. Επίσης, έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές ανθρώπων των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο. Μια μεμονωμένη επιστολή προς τις αρχές μπορεί να αγνοηθεί. Αλλά χιλιάδες επιστολές που καλούν για αλλαγές στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δυσκολότερο να αγνοηθούν.
Από το ξεκίνημά του, ο Μαραθώνιος έχει επιτύχει την απελευθέρωση κρατουμένων συνείδησης. Φέτος, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της εκστρατείας, η ακτιβίστρια,Yorm Bopha, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση στις 22 Νοεμβρίου.
Λίγες μέρες μετά την επανένωση με την οικογένεια και την κοινότητά της, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Ευχαριστώ τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας! Η καμπάνια σας ήταν επιτυχής, και αυτό το δείχνει η απελευθέρωσή μου! Αλλά η υπόθεσή μου δεν έχει τελειώσει ακόμα. Σας παρακαλώ να συνεχίσετε να πιέζετε την κυβέρνηση της Καμπότζης να κλείσει την υπόθεση. Και σας παρακαλώ να συνεχίσετε να υποστηρίζετε την κοινότητά μου και άλλους στην Καμπότζη! Όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε!»

1 σχόλιο:

dado είπε...

Lindissimo o seu site. Deixo aqui meu convite para que conheça o meu trabalho. Aguardo sua visita e comentario. Um abraço Dado (Brasil)