Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Η γυναίκα που τα έβαλε με τα τάγματα εφόδου

Στις ημέρες μας, όπου έχουμε γεμίσει με επαναστάτες του καναπέ και του facebook, καλό είναι να αναδεικνύονται άνθρωποι που αποδεικνύουν ότι έχουν τα κότσια να πράξουν το σωστό όταν οι υπόλοιποι κάνουν στην άκρη ή απλώς σωπαίνουν από φόβο.
Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μία συνταξιούχος εκπαιδευτικός, η Μάχη Παπαζήση, που αντιμετώπισε ένα μπουλούκι από χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον βουλευτή Μπαρμοαρούση κατά την επιδρομή τους στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου, ενώ τους κατήγγειλε αρχικά στην απρόθυμη αστυνομία και εν συνεχεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Πρόκειται για ρεπορτάζ των «Νέων» από όπου και η φωτογραφία, το οποίο όμως αναδημοσιεύεται εδώ από το protothema.gr (στην ιστοσελίδα της εφημερίδας το κείμενο είναι «κλειδωμένο»):
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 ένα μαυροντυμένο μπουλούκι με τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής ορμά στις 9 το πρωί στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου και αρχιζει να σπάει πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών, να αδειάζει εμπορεύματα στον δρόμο και να βρίζει. Επικεφαλής ήταν ο βουλευτής της ΧΑ, Κώστας Μπαρμπαρούσης, έχοντας στο πλευρό του τον αστυνομικό φρουρό που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ τιμωρήθηκε με φυλάκιση 13 μηνών με αναστολή για παράνομη κατοχή φυσιγγίων.
Κανείς από τη λαϊκή δεν τόλμησε να αρθρώσει λέξη απέναντι σε αυτή την επίδειξη βίας, παρά μόνο η κ. Μάχη Παπαζήση, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. «Δεν έκανα κάτι σπουδαίο. Δεν μπορείς να κάθεσαι στην άκρη και να μη μιλάς. Έκανα το αυτονόητο», λέει στα Νέα.
Η κ. Παπαζήση θυμάται τι έγινε εκείνο το πρωινό: «Είχαν θυμό και οργή, έβριζαν και κλωτσούσαν. Τους ρώτησα ποιος τους έδωσε το δικαίωμα. Με ποια δικαιοδοσία πήραν στα χέρια τους το νόμο; Τους είπα ότι αυτό συνιστά αντιποίηση αρχής και ότι λειτουργούν όπως το παρακράτος που δολοφόνησε τον Λαμπράκη». Οι χρυσαυγίτες δεν την πείραξαν. Ένας την αποκάλεσε «ευρωμαρξίστρια», άλλος της είπε «εδώ δεν είναι Κορέα». Την παραξένεψε που τοπικοί σταθμοί περίμεναν στις παρυφές της λαϊκής το βουλευτή να κάνει δηλώσεις θριάμβου. Κατάλαβε ότι οι κάμερες είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων, αλλά η αστυνομία απουσίαζε.
Πήγε κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα για να κάνει καταγγελία, αλλά της συνέστησαν να την προσκομίσει αργότερα γραπτώς. Δεν σημείωσαν καν τα στοιχεία της στο βιβλίο συμβάντων. Την επομένη συνέταξε την καταγγελία και την έστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Έπειτα από 15 ημέρες, όταν δόθηκε εντολή να σχηματιστεί δικογραφία την κάλεσαν από το Τμήμα.
Η κ. Παπαζήση δεν γνώριζε τα πρόσωπα των χρυσαυγιτών. Είχαν έρθει από τα γύρω χωριά για να προκαλέσουν. Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός δεν ένιωθε θυμό, αλλά στενοχώρια. Ακόμη και την ώρα των ύβρεων τούς αντίκρισε σαν να ήταν μαθητές της. Σκεφτόταν, όπως λέει, τις χαμένες ευκαιρίες και τον λάθος δρόμο που είχαν πάρει. Η ίδια βρισκόταν χθες, Τρίτη, στο δικαστήριο για να καταθέσει στη δίκη του Μπαρμπαρούση που τελικά αναβλήθηκε. Αρκετοί ήταν αυτοί που την αναγνώρισαν και θέλησαν να της σφίξουν το χέρι λέγοντας της:«Μπράβο, είχες κότσια». Η απάντησή της όμως πάντα σεμνή και αποστομωτική: «Έκανα απλά το αυτονόητο». 

1 σχόλιο:

Φθινοπωρινός αγροφύλαξ είπε...

Έλα, ρε... Η Αστυνομία δεν έκανε καλά της δουλειά της; Πώς γίνεται...