Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα, πριν από ακριβώς 50 χρόνια...

Θεσσαλονίκη, τέτοιες ώρες, 50 χρόνια πριν...
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο επίσης βουλευτής της ΕΔΑ, Γιώργος Τσαρουχάς, δέχθηκαν δολοφονική επίθεση βγαίνοντας από τη συγκέντρωση της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν ομιλητές. 
Μέλη παρακρατικών οργανώσεων είχαν ήδη συγκεντρωθεί με επιθετικές διαθέσεις σε όσους προσέγγιζαν την εκδήλωση, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβαιναν, παρά τις διαμαρτυρίες των διοργανωτών και του ίδιου του Λαμπράκη. 
Ένα τρίκυκλο, με οδηγό τον Σπύρο Γκοτζαμάνη και συνεπιβάτη τον Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, έπεσε πάνω τους, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους. Λίγες ημέρες μετά, στις 27 Μαΐου, ο Λαμπράκης εξέπνευσε. 
Η δολοφονία του πυροδότησε το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για «οργανωμένο σχέδιο». Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία με συνθήματα κατά του κράτους και του παρακράτους.

2 σχόλια:

VAD είπε...

Και ναχεις τωρα,Πενηντα χρόνια μετά,τους ιδεολογικούς απογονους των δολοφόνων του να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή!Ντροπή μας,ρεζίλι των αγώνων του Λαμπράκη και της θυσίας του!

Πιγκουίνος είπε...

Μπορεί κανένας να πει πως έχεις άδικο;