Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

100 μαστιγώματα και κατ' οίκον περιορισμός για «εκτός γάμου σεξουαλική σχέση» σε 15χρονη, θύμα βιασμού

Στις Μαλδίβες, μια 15χρονη κοπέλα, θύμα βιασμού, βρίσκεται σε κίνδυνο να υποστεί κατ’ οίκον περιορισμό και μαστίγωμα, καθώς κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο ανηλίκων με την κατηγορία της πορνείας και καταδικάστηκε σε 8 μήνες κατ’ οίκον περιορισμό και 100 μαστιγώματα. 
Αν η υπόθεση σάς ενδιαφέρει, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και να υπογράψετε -ως τις 11 Απριλίου- τη σχετική έκκληση προς τις αρχές της χώρας.
Η ιστορία, όπως την περιγράφει η οργάνωση:
«Η κοπέλα συνελήφθει τον Ιούνιο του 2012, όταν το πτώμα του νεογέννητου μωρού της βρέθηκε θαμμένο έξω από το σπίτι της. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι είχε βιαστεί από τον πατριό της, ο οποίος και κατηγορήθηκε για διάφορα αδικήματα, ανάμεσα τους για τον φόνο του βρέφους και για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. 
Αντίστοιχα, η μητέρα της κατηγορήθηκε για τον φόνο του μωρού καθώς και για απόκρυψη εγκληματικής πράξης. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, όμως, οι αρχές βρήκαν αποδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κατηγορία της σεξουαλικής σχέσης εκτός γάμου, για ένα διαφορετικό περιστατικό. 
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα άσκησε δίωξη εναντίον της κοπέλας και στις 25 Φεβρουαρίου 2013 κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο. Παρόλο που έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση δεν είναι βέβαιο αν θα το κάνει. 
Η 'σεξουαλική σχέση εκτός γάμου' δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα βάση των διεθνών νόμων και προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, η ποινή του μαστιγώματος καταπατά την απόλυτη απαγόρευση για βασανιστήρια ή άλλες μορφές απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης και τιμωρίας. 
Τέλος η ύπαρξη του αδικήματος της σεξουαλικής σχέσης εκτός γάμου και του μαστιγώματος είναι τελείως ασύμβατη με τις υποχρεώσεις των Μαλδίβων βάσει των διεθνών νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: