Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ακόμη δέρνουν -μέχρι θανάτου!- και βασανίζουν τους διαδηλωτές κατά του Αχμαντινετζάντ στο Ιράν!

Δεν πρόκειται να παραξενέψει κανέναν ως «είδηση» αλλά όσοι συνελήφθησαν στο Ιράν στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία της χώρας στις 12 Ιουνίου, υπομένουν φριχτές δοκιμασίες.
Κάποιοι, δυστυχώς δεν αντέχουν. Ο νεαρός διαδηλωτής Μοχσέν Ρουχολαμινί έφυγε από τη ζωή όταν «δέχθηκε πολλά χτυπήματα» στη διάρκεια της κράτησής του και όχι επειδή προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα, όπως ανέφερε η επίσημη εκδοχή, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ιατροδικαστές, οι οποίοι στη σχετική έκθεσή τους αναφέρουν ότι ο θάνατος οφείλεται «στην υπερένταση, στις κακές συνθήκες κράτησης και σε πολλά χτυπήματα» που δέχθηκε.
Την ίδια στιγμή, βουλευτής του ιρανικού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι αποδείχθηκε ο βιασμός μεταρρυθμιστών που συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων. Ο βουλευτής ανήκει σε κοινοβουλευτική επιτροπή, που ερευνά το θέμα και η δήλωσή του αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ανάλογων καταγγελιών. Μέχρι σήμερα οι ηγέτες του Ιράν διέψευδαν τέτοιου είδους καταγγελίες, χαρακτηρίζοντάς τις μυθεύματα της αντιπολίτευσης.
Και βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι ηγέτες των αντίπαλων κομμάτων, οι οποίοι δημιούργησαν προβλήματα στη διάρκεια των επαναληπτικών εκλογικών στο Ιράν. Υποστήριξε ότι δεν θα δικαστούν δίκη μόνο οι ακτιβιστές αλλά και οι πολιτικοί του αντιπάλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: