Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Μαουτχάουζεν

Τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο Μαουτχάουζεν στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα τιμήσουν αύριο οι συμπατριώτες μας στην Αυστρία σε τελετή που θα λάβει χώρα στις πρώην εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων αλλά και την παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», από το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες».

Θα προηγηθεί κοινή τελετή στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, ενώ η συνέχεια θα δοθεί στο ελληνικό μνημείο (είναι αυτό στη φωτογραφία) αλλά και στα μνημεία των άλλων χωρών, τα οποία αναμένεται να επισκεφθούν χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη. Τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσει και ο Πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας, Χάιντς Φίσερ.
Οι Έλληνες ομογενείς θα μεταβούν αργότερα στο Στάιν του Δούναβη, όπου στις πρώην εγκαταστάσεις του ομώνυμου ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο των Ελλήνων θυμάτων του ναζισμού.
Στο Μαουτχάουζεν, που κατασκευάστηκε το 1938 και απελευθερώθηκε στις 5 Μαΐου 1945, έχασαν τη ζωή του 122.797 άνθρωποι, ενώ «φιλοξενήθηκαν» περισσότεροι από 206.000 κρατούμενοι. Μετά τον πόλεμο μετατράπηκε σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος με μνημεία χωρών που έχασαν ανθρώπους σε αυτό, ενώ κάθε χρόνο στην επέτειο της απελευθέρωσης, συγκεντρώνονται στο χώρο χιλιάδες για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.
Σε ό,τι αφορά το έργο του Θεοδωράκη, «Μαουτχάουζεν», μελοποιήθηκε το 1966 σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλη, ο οποίος υπήρξε κρατούμενος για δυόμισι χρόνια στο στρατόπεδο και είναι από τους ελάχιστους τυχερούς που επέζησαν. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 1988 ο Θεοδωράκης παρουσίασε το έργο του στον ίδιο τον τόπο του μαρτυρίου σε μία ιστορική και συγκλονιστική συναυλία με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη. Η συναυλία επαναλήφθηκε το 1995 στην 50ή επέτειο της απελευθέρωσης.
Από εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συγκλονιστική συνέντευξη του Έλληνα κρατούμενου στο Μαουτχάουζεν, Θεόδωρου Κοκολάκη.
Στο βίντεο, η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει το «Άσμα Ασμάτων» από τον κύκλο τραγουδιών «Μαουτχάουζεν» σε συναυλία του 1985 στο Βέλγιο. Την ορχήστα διευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: