Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Τα γενέθλια της Σύλβια Πλαθ


Σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου 1932, γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη η Σύλβια Πλαθ, η κορυφαία Αμερικανίδα ποιήτρια του προηγούμενου αιώνα. Σήμερα, θα γινόταν 81 ετών. Αυτοκτόνησε στις 11 Φεβρουαρίου 1963, στο Λονδίνο.
Εδώ, απαγγέλει το ποίημα «Leaving Early».

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Έξι τουίτς για την επικαιρότητα

Να και το αίτημα άρσης ασυλίας του Καμμένου για το «λιντσάρετε τον Πάχτα». Κανονικά πρέπει να στηθεί παράρτημα δικαστηρίου εκεί μέσα.

Αντιδράσεις για νόμο που ποινικοποιεί παραβιάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σκοπεύει ο Παφίλης να βάλει τον Άσαντ στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ;

Να δείτε που στα μουσεία του μέλλοντος το κείμενο της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου θα έχει λεζάντα με τη λέξη "Επανάσταση" μέσα.

Είναι συγκινητικό: οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της Μπενφίκα είναι σκληρά εργαζόμενοι σε χώρες που μαστίζονται από τη μνημονιακή λαίλαπα.

Eίναι θέμα χρόνου στι διαβούλευση για το φόρο ακινήτων να δημοσιεύουν αγγελίες για πώληση σπιτιών. Δεν έχει και άλλο νόημα η διαβούλευση. 

Έχει γενέθλια ο Αμπράμοβιτς. Και μπορεί, ας πούμε, να πάρει δώρο στον εαυτό του τον Ριμπερί.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Το μαργαριτάρι των παρελάσεων

Είναι απίστευτοι! Απλώς: είναι απίστευτοι! Για τους υπουργούς της κυβέρνησης ο λόγος, οι οποίοι διοικούν μια χώρα υπό χρεοκοπία. Οχι μόνον κάνουν ό,τι μπορούν για να αναστήσουν ολόκληρο το παλιό πελατειακό τους σύστημα –με τοποθετήσεις κομματαρχών, πολιτευτών, φίλων και κολλητών σε κρίσιμες θέσεις στο Δημόσιο–, αλλά ξοδεύουν σαν να μην έχουμε το μαχαίρι των πιστωτών στον λαιμό, σαν να μην αποφάσισαν τις περικοπές μισθών και συντάξεων, σαν να μην υποχρηματοδοτούν την Παιδεία και την Υγεία, σαν να μην...
Κόβουν τις συντάξεις των 600 ευρώ για τα πανηγύρια. Βρίσκουν ευφάνταστες δικαιολογίες και ξοδεύουν το... πλεόνασμα που δεν έχουμε και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε. Για παράδειγμα, ο επιρρεπής στα μεγαλεία (με τα λεφτά των άλλων) υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφάσισε να επαναφέρει τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών και τις βόλτες των τεθωρακισμένων στις παρελάσεις, αρχής γενομένης από την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου αποφάσισε το 2010 να εξοικονομηθεί αυτή η δαπάνη, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, το κόστος και των δύο ετησίων παρελάσεων να έχει μειωθεί από τα από 3,1 εκατομμύρια στις 350.000 ευρώ.
Βεβαίως, ο ίδιος, ευθυτενής, θα παρακολουθεί το θέαμα από την εξέδρα, αλλά την ίδια στιγμή θα φτάνουν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τα φορολογικά ραβασάκια με τα υπέρογκα βάρη, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στενάζουν.
Δεν είναι μόνο τα λεφτά, είναι και οι συμβολισμοί που, δυστυχώς για την κυβέρνηση, είναι αντίθετοι από εκείνους που φαντάζεται ο κ. Αβραμόπουλος. Ολο και περισσότεροι πολίτες νιώθουν απελπισμένοι· όχι μόνον διότι στενάζουν υπό το βάρος της κρίσης, αλλά διότι διαισθάνονται –και δικαίως– ότι με αυτό το πολιτικό προσωπικό, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει σ’ αυτή τη χώρα. Ούτε καν οι παρελάσεις. Έτσι απονομιμοποιείται διαρκώς η Δημοκρατία. Διότι πόσα θεάματα δίχως άρτο μπορεί να υποφέρει κάποιος; Πόση κοροϊδία για «θυσίες που πρέπει όλοι να κάνουμε» μπορούν να αντέξουν οι πολίτες;
Στη Δυτική Μακεδονία, λένε δύο παροιμίες: 1) «Τι σου λείπει κασιδιάρη; Σκούφια με μαργαριτάρι». 2) «Ας με λένε κυρά Μπίνα (σ.σ.: κάτι ανάλογο της Μαντάμ Σουσού) κι ας ψοφάω από την πείνα». Η πρώτη ταιριάζει πλήρως στις ακριβές παρελάσεις του κ. Αβραμόπουλου. Την δεύτερη δεν νομίζουμε να την ασπάζονται οι πολίτες.
(του Πάσχου Μανδραβέλη από την «Καθημερινή»)

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η γυναίκα που τα έβαλε με τα τάγματα εφόδου

Στις ημέρες μας, όπου έχουμε γεμίσει με επαναστάτες του καναπέ και του facebook, καλό είναι να αναδεικνύονται άνθρωποι που αποδεικνύουν ότι έχουν τα κότσια να πράξουν το σωστό όταν οι υπόλοιποι κάνουν στην άκρη ή απλώς σωπαίνουν από φόβο.
Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μία συνταξιούχος εκπαιδευτικός, η Μάχη Παπαζήση, που αντιμετώπισε ένα μπουλούκι από χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον βουλευτή Μπαρμοαρούση κατά την επιδρομή τους στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου, ενώ τους κατήγγειλε αρχικά στην απρόθυμη αστυνομία και εν συνεχεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Πρόκειται για ρεπορτάζ των «Νέων» από όπου και η φωτογραφία, το οποίο όμως αναδημοσιεύεται εδώ από το protothema.gr (στην ιστοσελίδα της εφημερίδας το κείμενο είναι «κλειδωμένο»):
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 ένα μαυροντυμένο μπουλούκι με τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής ορμά στις 9 το πρωί στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου και αρχιζει να σπάει πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών, να αδειάζει εμπορεύματα στον δρόμο και να βρίζει. Επικεφαλής ήταν ο βουλευτής της ΧΑ, Κώστας Μπαρμπαρούσης, έχοντας στο πλευρό του τον αστυνομικό φρουρό που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ τιμωρήθηκε με φυλάκιση 13 μηνών με αναστολή για παράνομη κατοχή φυσιγγίων.
Κανείς από τη λαϊκή δεν τόλμησε να αρθρώσει λέξη απέναντι σε αυτή την επίδειξη βίας, παρά μόνο η κ. Μάχη Παπαζήση, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. «Δεν έκανα κάτι σπουδαίο. Δεν μπορείς να κάθεσαι στην άκρη και να μη μιλάς. Έκανα το αυτονόητο», λέει στα Νέα.
Η κ. Παπαζήση θυμάται τι έγινε εκείνο το πρωινό: «Είχαν θυμό και οργή, έβριζαν και κλωτσούσαν. Τους ρώτησα ποιος τους έδωσε το δικαίωμα. Με ποια δικαιοδοσία πήραν στα χέρια τους το νόμο; Τους είπα ότι αυτό συνιστά αντιποίηση αρχής και ότι λειτουργούν όπως το παρακράτος που δολοφόνησε τον Λαμπράκη». Οι χρυσαυγίτες δεν την πείραξαν. Ένας την αποκάλεσε «ευρωμαρξίστρια», άλλος της είπε «εδώ δεν είναι Κορέα». Την παραξένεψε που τοπικοί σταθμοί περίμεναν στις παρυφές της λαϊκής το βουλευτή να κάνει δηλώσεις θριάμβου. Κατάλαβε ότι οι κάμερες είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων, αλλά η αστυνομία απουσίαζε.
Πήγε κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα για να κάνει καταγγελία, αλλά της συνέστησαν να την προσκομίσει αργότερα γραπτώς. Δεν σημείωσαν καν τα στοιχεία της στο βιβλίο συμβάντων. Την επομένη συνέταξε την καταγγελία και την έστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Έπειτα από 15 ημέρες, όταν δόθηκε εντολή να σχηματιστεί δικογραφία την κάλεσαν από το Τμήμα.
Η κ. Παπαζήση δεν γνώριζε τα πρόσωπα των χρυσαυγιτών. Είχαν έρθει από τα γύρω χωριά για να προκαλέσουν. Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός δεν ένιωθε θυμό, αλλά στενοχώρια. Ακόμη και την ώρα των ύβρεων τούς αντίκρισε σαν να ήταν μαθητές της. Σκεφτόταν, όπως λέει, τις χαμένες ευκαιρίες και τον λάθος δρόμο που είχαν πάρει. Η ίδια βρισκόταν χθες, Τρίτη, στο δικαστήριο για να καταθέσει στη δίκη του Μπαρμπαρούση που τελικά αναβλήθηκε. Αρκετοί ήταν αυτοί που την αναγνώρισαν και θέλησαν να της σφίξουν το χέρι λέγοντας της:«Μπράβο, είχες κότσια». Η απάντησή της όμως πάντα σεμνή και αποστομωτική: «Έκανα απλά το αυτονόητο». 

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Βαρυσήμαντη καταγγελία της θεωρίας των δύο άκρων

Η οργάνωση «Δυνάμεις του Επαναστατικού Τόξου» αφού
α. τοποθέτησε βόμβα στη ΔΟΥ Κηφισιάς και
β. έστειλε, μέσω σημερινής προκήρυξής της, «συντροφικούς χαιρετισμούς και αλληλεγγύη στους αιχμάλωτους αγωνιστές ... για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης»,
πρόσθεσε τη δική της ξεχωριστή φωνή σε εκείνες που καταγγέλουν ως ανυπόστατη τη θεωρία των δύο άκρων!
Καλό, ε;

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Πώς ξέρουν ότι είναι αθώοι οι προφυλακισμένοι για τις Σκουριές και κάνουν συναυλίες υποστήριξης;

«Συναυλία στήριξης και συμπαράστασης, ενάντια στα μεταλλεία χρυσού», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. 
Παράλληλα, η συναυλία έγινε και για την απελευθέρωση των προφυλακισμένων κατοίκων για την επίθεση στα μεταλλεία, στις Σκουριές, από την οποία όπως όλοι θυμόμαστε, κινδύνευσαν ζωές, ενώ προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές.
Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν αφιλοκερδώς καλλιτέχνες, όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Μελίνα Κανά, ο Σωκράτης Μάλαμας, οι Χαΐνηδες και ο Παύλος Παυλίδης με τους B-Movies, παρακολούθησαν 33.000 άνθρωποι και το εισιτήριο είχε οριστεί στα 5 ευρώ.
Και καλά, ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει συναυλία για όποιον λόγο θέλει. Η κατηγορία «καθένας», βέβαιας, δεν περιλαμβάνει εκείνους που είναι υπέρ της εξόρυξης χρυσού, καθώς οποιαδήποτε εκδήλωσή τους, είναι δεδομένο πως θα συνοδευτεί από αντισυγκεντρώσεις και κυνηγητά των «αγανακτισμένων».
Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο οι 33.000 που παραβρέθηκαν στη συναυλία καθώς και οι τραγουδιστές, γνωρίζουν πως οι προφυλακισμένοι είναι αθώοι ώστε να ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι; Αν έχουν στοιχεία ή αν ξέρουν τους πραγματικούς ενόχους, γιατί δεν τους λένε στην αστυνομία, ώστε να απελευθερωθούν οι δικοί τους; Απλό δεν είναι; 
Η ΕΛΑΣ, πάντως, κάνει λόγο για ταυτοποίηση του DNA...
Α, και 33.000 κόσμος επί 5 ευρώ εισιτήριο, η ενίσχυση για τον «αγώνα» κατά της εξορυξης, έφτασε τις 165.000 ευρώ. Κακό δεν το λες...

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ένα «αποκλειστικό» που το έχει κι άλλος!

Ωραίο και αυτό χθες. Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» κυκλοφόρησε με τις φωτογραφίες του Χρήστου Παππά ντυμένου ναζί, αναφέροντας πως επρόκειτο για αποκλειστικό της θέμα. 
Ωστόσο, για κακή της τύχη, το «Έθνος» είχε επίσης στη διάθεσή του το ίδιο υλικό. Τόσο οι μεν όσο και οι δε προέβαλαν το θέμα στην πρώτη τους σελίδα, με τη διαφορά ότι τα «Παραπολιτικά» φάνηκαν εκτεθειμένα αφού το αποκλειστικό τους δεν ήταν και... τόσο αποκλειστικό!
Ειδικά όταν οι εφημερίδες έτυχε να βρίσκονται δίπλα δίπλα στο περίπτερο, το ανύπαρκτο αποκλειστικό «χτυπούσε» πολύ άσχημα.